top of page
De sluwe meneer Schildpad en meneer Hond op zoek naar geluk

Er waren eens twee vrienden, meneer Schildpad en meneer Hond. Zij wilden naar de koning van de jungle reizen om aan hem hun geluk te vragen. Voordat ze van huis gingen, stelde meneer Schildpad voor om nieuwe namen te bedenken. Meneer Schildpad gaf zichzelf de naam Iedereen en meneer Hond kreeg van meneer Schildpad de naam Jij.  

Toen ze bij de koning van de jungle kwamen, vroeg hij naar hun namen. Meneer Schildpad en meneer Hond stelden zichzelf voor als Iedereen en Jij. De koning bereidde een zeer goede maaltijd en riep iedereen om te komen eten.  

Meneer Schildpad ging onmiddellijk aan tafel en at al het eten op. Hij vertelde meneer Hond dat de maaltijd voor Iedereen was, omdat hij zo heette. Meneer Hond vond dat hij gelijk had. Dit gebeurde drie dagen. Meneer Hond kreeg zo’n honger dat hij naar de vuilnisbak ging om daar naar eten te zoeken.

De koning zag dit en was verbaasd! Vond hij het eten niet lekker? Hij vroeg meneer Hond waarom hij uit de vuilnisbak at. Meneer Hond bood zijn verontschuldigingen aan. Hij vertelde de koning dat meneer Schildpad op weg naar de jungle hun namen had veranderd in Iedereen en Jij.

De koning begreep ineens wat er aan de hand was, bedacht een plan en zei tegen meneer Hond dat hij zich geen zorgen hoefde te maken.

Die avond bereidde de koning opnieuw een uitgebreide maaltijd en nodigde meneer Schildpad en meneer Hond uit door te zeggen: Kom Jíj maar eten!

Meneer Schildpad was buitengewoon verrast. Hij was het met meneer Hond eens dat het eten voor hem bedoeld was. Nu had meneer Schildpad geen eten en dit was ondraaglijk voor hem. Na drie dagen wilde meneer Schildpad naar huis, want hij had ineens door wat er aan de hand was. ‘Alleen Jíj krijgt eten,’ zei hij tegen meneer Hond, ‘het is nooit voor Iédereen’.  

De volgende ochtend gingen ze naar huis. Meneer Hond met een volle buik en een tevreden gevoel, terwijl meneer Schildpad zich ongelukkig en ellendig voelde. 

verhaal: afrikanse verhaal bij Osasehi Edomwandagbon.

kinderen verhaal door Annadien Nuyens. (nederlands)

Volgens Afrikaanse verhaal was de schildpad aan't Zwereven later.

 

bottom of page